15 november 2005

119, of is het 911 ???

Maandag 14/11, dag honderdnegentien op Algerijnse bodem, staat in het teken van bezoek en verjaardagen.

Om te beginnen:

GELUKKIGE VERJAARDAG MÉMÉE !!!
en
GELUKKIGE VERJAARDAG JANNEKE !!!

Vandaag is Renato terug geariveerd. Samen met hem kwamen Manu, Jean-Yves, Gaston, twee Amars en Abdellah, onze ex-leger-kolonel die instaat voor de escortes, een blitsbezoek brengen aan de site. J-Y is een test-ingenieur die vanaf nu in Kenenda zal blijven. Lijkt op het eerste zicht ne bekwame kerel met une grande geule. Maar zo zijn er hier wel meer.
De voorbije dagen stonden, jammer genoeg, in het teken van rugpijn (pokkebed) en slecht weer (pokkeregen). Klinkt bemoedigend, niet? Maar vandaag kwam het zonnetje er nog eens vrolijk door en dan halen we weer vlotjes een goei 20 graden. Nice.
Ondertussen begin ik mooi genoeg te krijgen van de Algerijnse mentaliteit. Eerst iets vree vriendelijk komen vragen, met de nodige uitleg en excuses erbij en veel blablabla; de dag erop komen ze hetzelfde gewoon vragen en staan ze erop dat ze onmiddellijk op hun wenken bediend worden en de derde dag komen ze het gewoon nemen, niks vragen !!! En dan te bedenken dat bij hen alles supertraag gaat (we zijn hier met verschillende nationaliteiten bijeen, en ik begin te geloven dat de vlamingen idd bij de hardst werkende mensen behoren) terwijl ze zelf geen onsje geduld hebben. Maar ik heb gelukkig mijn supervisers die die klappen voor mij opvangen ;-) . Karakter hebben mijn gasten wel, dag in dag uit. Jammer genoeg merk ik ook dat je in dit land met vriendelijk doen geen respect afdwingt. En ook niet door respect te géven. Dus kortaf een kat een kat noemen werkt blijkbaar het beste. En aangezien het begint te dringen – binnen een klein maand is de eerste stop en moet de voorbereiding achter de rug zijn – zijn we af en toe net iets botter dan we zouden willen zijn. Maar het werkt wel.
Overigens kwamen de bezoekers met het nieuws dat ze aan de kust van hotel veranderd zijn. Nu ligt de hele bende in een poepiechic hotel van vijf (Algerijnse !?!) sterren. Een kopje koffie aan de bar kost... 250 dinar !! Da’s ff 2,5 euro !!! Ongezien voor dit land. Ik ben eens benieuwd als ik in een goei week een nachtje daar zal logeren.

Geen opmerkingen: